Pierogi z truskawkami
I stało się - zrobiłam pierogi z truskawkami. Trochę z tym przygód miałam i dzięki temu mam radę dla innych.
Wskazówka: Korzystając z mrożonych truskawek, rozmrożone owoce pozostawić na kilka minut na sitku do odsączenia.
Z uwagi na to, że ja o tym wcześniej nie wiedziałam i sok z owoców lał się bokami to trochę czasu zajęło sklejanie ciasta:) Ale wysiłek się opłacił bo wyszły rewelacyjne. Ciasto bardzo smaczne i podczas gotowania pierogi nie sklejały się z sobą. A jak się mężuś i Ignaś zajadali, aż się im uszka trzęsły:)
Podałam pierogi z cukrem i śmietaną. A o to przepis:)
Pierogi truskawkowe ( porcja ok. 25 pierogów):
Składniki:
- 400g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 łyżki soli,
- 125ml ciepłej wody.
Przygotowanie:
1. Mąkę zalewamy wodą i olejem, a następnie mieszamy.
2. Dodajemy jajko i sól i zaczynamy wyrabianie.
3. Wyrabiamy ciasto lekko podsypując mąką, aż nie będzie się przyklejać do dłoni.
4. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
5. Wałkujemy ciasto i wycinamy krążki.
6. Gotujemy na małym ogniu we wrzącej wodzie z olejem przez ok. 8 minut od momentu wypłynięcia.
A o to zdjęcie mojego osiągnięcia :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz